σελφ σερβις - Ψηφιακή πύλη για το επιχειρείν

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

Ψηφιακή πύλη για το επιχειρείν

18 Ιουνίου 2018 | 10:57 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Λιανεμπόριο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες, στο πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τη δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας «μιας στάσης», μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους θα συνδιαλέγονται άμεσα με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο σκοπός του υπουργείου είναι να ψηφιοποιήσει το μέγιστο δυνατό αριθμό διαδικασιών έκδοσης παραστατικών, βεβαιώσεων, εγκρίσεων ή, αλλιώς, να εκμηδενίσει τη γραφειοκρατία, η οποία ως γνωστόν σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Eπί της ουσίας αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι να οργανώσει ένα e-one stop shop για όλο τον κύκλο ζωής κάθε επιχείρησης, μέσω του οποίου θα απλοποιηθούν και θα επιταχυνθούν διαδικασίες χρονοβόρες και απαρχαιωμένες που βαραίνουν τις επιχειρήσεις, ώστε να διευκολύνει τις επενδύσεις και να καταστήσει το δημόσιο τομέα σύγχρονο στην επικοινωνία του με την επιχειρηματική κοινότητα.

Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε στο σελφ σέρβις παράγοντας του εν λόγω υπουργείου, προσθέτοντας ότι, προκειμένου η σχετική διαδικασία να οδηγήσει στο μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, η γενική γραμματεία Εμπορίου, που έχει υπό την ευθύνη της το σχετικό project, θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (αυτό έχει οριζόντια αρμοδιότητα για τα θέματα των ψηφιακών υπηρεσιών), καθώς και με τις υπηρεσίες άλλων υπουργείων που χειρίζονται ζητήματα σχετικά προς το επιχειρείν (υπ. Εργασίας, Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.ά.).

Το υπό διαμόρφωση portal θα ορίζει προσχεδιασμένες διαδικασίες, οι οποίες θα προβλέπουν τη χρήση ειδικών μοντέλων και θα περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατό το χρόνο υποδοχής, διαχείρισης και εκτέλεσης κάθε αιτήματος, που θα υποβάλλεται σε υπηρεσίες του δημοσίου από τον επιχειρηματία. Μάλιστα, το εν λόγω υπουργείο έχει ζητήσει την κατάρτιση σχετικής μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Κατά πληροφορίες ήδη έχει γίνει κάποια πρώτη προεργασία, η οποία θα αποτυπωθεί, άλλωστε, στους όρους της μελέτης που θα προκηρυχθεί σύντομα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, βάσει του ν.4497/17, παρέχεται στα Επιμελητήρια η δυνατότητα να λειτουργούν Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων. Τα εν λόγω κέντρα, λοιπόν, όταν οργανωθεί η ψηφιακή πύλη, θα υποστηρίζονται από αυτή, ώστε οι επιχειρηματίες μέσω των Επιμελητηρίων να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε διαδικασίες που δεν μπορούν να ψηφιοποιηθούν πλήρως.

Σημαντικές οι οικονομίες κλίμακας
Παράγοντας του υπουργείου επισήμανε στο σελφ σέρβις ότι από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης πέραν της εξοικονόμησης χρόνου θα υπάρξει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αν και επί του παρόντος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν με ασφάλεια τα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία ενός τέτοιου έργου, ο συνομιλητής μας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Εσθονίας, η οποία παρέχει σήμερα σε ψηφιοποιημένη μορφή τις υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους επιχειρηματίες, εξοικονομώντας ετησίως πόρους που αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ της χώρας! Κατ’ αντιστοιχία ένα ανάλογο έργο στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομά ετησίως πόρους της τάξης των 4 δισ. ευρώ, τα οποία κατά ένα μέρος θα αφαιρούνται από τα κόστη λειτουργίας του Δημοσίου και κατά το υπόλοιπο από τα βάρη που συνεπάγεται για την επιχειρηματική κοινότητα η συνδιαλλαγή της με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργεί η «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τη σύσταση ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών (κάθε μορφής). Όσο για τη σύσταση των ΕΠΕ και ΑΕ, η οποία υποστηρίζεται επίσης από την «Υπηρεσία Μιας Στάσης», καθώς και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που η σύσταση απαιτεί τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, έχει καθοριστεί λίστα συμβολαιογράφων, οι οποίοι θα το συντάσσουν.

σελφ σερβις (T. 483)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION