σελφ σερβις - Η μάχη θα κριθεί στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομία

Η μάχη θα κριθεί στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας

22 Ιανουαρίου 2018 | 11:16 Γράφει η Ελευθερία  Αρλαπάνου Topics: Αγορά

Στην τελική ευθεία βρίσκονται κυβέρνηση-πιστωτές για την τελική διαπραγμάτευση οκτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, το δύσκολο στοίχημα της ανάκαμψης, μετά την οκταετή εφαρμογή σκληρών μνημονιακών πολιτικών, παραμένει. Όλοι γνωρίζουν ότι η μάχη θα κριθεί στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, όπου η μείζων απειλή ονομάζεται «στασιμότητα».

Mε την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση και την οριστικοποίησή της έως τις 22 Ιανουαρίου, μπαίνει στην τελική ευθεία η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος και τους όρους εποπτείας της οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο. Τους τελευταίους μήνες είναι διάχυτη η αίσθηση και η πρόσπάθεια που γίνεται σε όλα τα «στρατόπεδα», εντός και εκτός Ελλάδας, να καλλιεργηθεί κλίμα αισιοδοξίας για την προοπτική επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και οδυνηρών εμπειριών της ελληνικής κοινωνίας. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους –η Αθήνα, η Ε.Ε. ακόμη και το ΔΝΤ– επιδιώκει να κτίσει την εικόνα ενός ακόμη «success story» της Ε.Ε., αυτή τη φορά της Ελλάδας, η οποία καλείται να δώσει κρίσιμες εξετάσεις στα πεδία της πραγματικής οικονομίας και των διεθνών αγορών μέσα στο 2018.

Στην πραγματική οικονομία τα δύσκολα
Και τα δύο θέματα απαιτούν μια σταθερή, επίμοχθη και διαρκή προσπάθεια, μετά την οκταετή περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς, όμως, το στοίχημα της πραγματικής οικονομίας θα αποδειχθεί το πλέον απαιτητικό, καθώς η πραγματική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει σε πολύ σύνομο χρονικό διάστημα να καλύψουν πολύ χαμένο έδαφος, ώστε η ανάκαμψη να γίνει ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις.

«Κλειδί» στην πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες έως τον Αύγουστο του 2018 είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι, κυρίως η στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, σχετικά με τα νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως και το ποιες θα είναι ακριβώς οι απαιτήσεις εποπτείας και ελέγχου της χώρας στο εξής, που θα προσδιοριστούν σε συνδυασμό πιθανώς με την όποια δυναμική ανάκαμψης εμφανίσει η οικονομία μας τους πρώτους μήνες του 2018.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, δηλαδή ό,τι ακριβώς απασχολεί την αγορά, είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια –ταυτόχρονα με τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, που διατηρούν σε απαγορευτικά επίπεδα την ανεργία στη χώρα–, ενώ η υπέρμετρη φορολόγηση και η άσκηση περιοριστικής πολιτικής συνεχίζονται και δύσκολα θα χαλαρώσουν, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια.

Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, πάντως, ανησυχία προκάλεσαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος στο τρίτο τρίμηνο του 2017. Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση από αντίστοιχη αύξηση 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο, εγείροντας ανησυχία για τη δυναμική επίτευξης του αναθεωρημένου στόχου για μέση ανάπτυξη φέτος 1,6%, πράγμα που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, εάν ληφθεί υπόψη ότι αυτός ο ρυθμός πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,5% τον επόμενο χρόνο και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2019, έτος που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή (εκτός απροόπτου) και νέα περιοριστικά μέτρα…

Λεπτές ισορροπίες
Την ίδια στιγμή στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων και επενδυτών για την ελληνική οικονομία εντείνεται το τελευταίο διάστημα, όπως τούτο καταγράφεται στα διεθνή forum και στα road shows, που διοργανώνονται σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα.

Εφόσον υπάρξει καθαρός ορίζοντας, για το πλαίσιο που θα ισχύει στη χώρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, και κυρίως μια ομαλή ροή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και σταθερή επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθωτικών στόχων που έχουν τεθεί, ξένοι και εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως αυτό το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε επενδύσεις.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι τα εξής:

  • H όποια επενδυτική ροή προς τη χώρα θα έχει την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα, ώστε να επιταχυνθεί το βήμα της ανάκαμψης, να αποφευχθεί ο κίνδυνος της στασιμότητας μετά από μια πρώτη φάση ήπιας ανάπτυξης, που βιώνουμε ήδη από φέτος;
  • Θα μπορέσει να ξεκινήσει να «τρέχει» η πραγματική οικονομία, στηριζόμενη, μεταξύ άλλων, σε μια ομαλή ροή χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα;
  • Θα γίνουν όλα αυτά στο σύντομο χρόνο που απαιτείται, ώστε στην τριετία μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, παράγοντας ταυτόχρονα διαρκή και πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα;

Το στοίχημα είναι μεγάλο κι ο χρόνος τρέχει
Ένα μεγάλο ερώτημα, που στοιχειώνει τη λήψη όλων των αποφάσεων το τελευταίο διάστημα, είναι ο χρόνος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από αυτήν. Ήδη διαρροές στον Τύπο φέρουν τον πρωθυπουργό έτοιμο να αιτηθεί την αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, κάτι που μπορεί να σηματοδοτεί πολλά σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Βέβαια, όπως σχολιάζουν ξένοι αναλυτές, στην ελληνική περίπτωση πλέον είναι αποδυναμωμένος ο αντιμνημονιακός πόλος, αφού τα δύο βασικά κόμματα εξουσίας έχουν αποδεχθεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των επίσημων πιστωτών της, οι οποίοι διακρατούν άνω του 80% του ελληνικού δημοσίου χρέους, πράγμα που «υπόσχεται» υπό την ισχύ του οποιουδήποτε σεναρίου τη σθεναρή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ο προϋπολογισμός του 2018 να αποτελέσει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων. Εκ των πραγμάτων ο μισός πρόκειται να εκτελεστεί με τη χώρα εκτός μηχανισμού στήριξης. Στηρίζεται δε στην πρόβλεψη ανάπτυξης 2,5% τον επόμενο χρόνο και επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Με τα σημερινά δεδομένα υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ ειδικά για την ανάπτυξη εκτιμούν πως μέχρι στιγμής δεν είναι απαραίτητη κάποια αναθεώρηση, κάτι που θα επαναξιολογηθεί, όμως, την άνοιξη του 2018. Την ίδια περίοδο θα αποτιμηθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2018 και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, ώστε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο στη χώρα. Ευρωπαϊκές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει χώρος για περιορισμένες κοινωνικές παροχές, όχι βέβαια στην έκταση που αυτό θα συμβεί φέτος. Είναι, όμως, αρνητικά διακείμενοι στο ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί και η μείωση του αφορολογήτου το 2019, εάν κριθεί αναγκαίο. Σε τοίχο προσκρούει και το ελληνικό αίτημα για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε 32 ελληνικά νησιά, καθώς οι θεσμοί δεν θεωρούν πως η διατήρηση δύο καθεστώτων ΦΠΑ για κάποιο διάστημα αποτελεί λειτουργική λύση. Εκείνο που προκρίνουν, σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές, είναι να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα με τη μορφή επενδύσεων, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, στοχευμένα σε νησιά που πλήττονται ιδιαίτερα από το μεταναστευτικό ή/και σεισμούς. Το βέβαιο είναι πως όλα τα προαναφερόμενα θα επανεξεταστούν στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, οπότε και αναμένονται οι αποφάσεις για το καθεστώς που θα ισχύσει στη χώρα σχεδόν έως το 2020, περίπου δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.

σελφ σερβις (T. 478)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION