σελφ σερβις - 24Η DETROP-5Η OENOS: Ευκαιρίες για… ιερές εξαγωγές!

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπηρεσίες

24Η DETROP-5Η OENOS: Ευκαιρίες για… ιερές εξαγωγές!

8 Απριλίου 2015 | 11:27 Γράφει ο Δημήτρης  Διαμαντίδης Topics: Βιομηχανία,Εκθέσεις

Τα ελληνικά τρόφιμα-ποτά έχουν δυνατότητες διείσδυσης στη διεθνή αγορά και αύξησης της ζήτησής τους, εφόσον παράγονται με σύγχρονες προδιαγραφές κι έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που ζητά το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, στο πλαίσιο των εκθέσεων Detrop και Oenos, από τη ΔΕΘ-Helexpo, μεταξύ 26ης Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το εκθεσιακό «δίδυμο» των Detrop και Oenos κατάφερε να προσελκύσει 25.850 επισκέπτες, μέγεθος αυξημένο κατά 23% έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης. Έντονος ήταν και ο διεθνής «αέρας» που φύσηξε στις δύο εκθέσεις, καθώς ο αριθμός των ξένων εμπορικών επισκεπτών αυξήθηκε κατά 40%. Πέραν των προσκεκλημένων ξένων επαγγελματιών, που ανήλθαν σε 250 και προέρχονταν από περισσότερες από 30 χώρες, υπήρξαν και ανεξάρτητες επισκέψεις που εμπλούτισαν το διεθνές «μενού». Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 ραντεβού μεταξύ των ξένων και των ελληνικών επιχειρήσεων. Αίγυπτος, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λίβανος, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Εσθονία, Τσεχία, Αυστρία, Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Ιράκ, Ισραήλ, Ρωσία, Πορτογαλία και άλλες χώρες έδωσαν το «παρών» στις δύο εκθέσεις, μέσω εκπροσώπων των αγορών τους. Σημειώνεται ότι η 24η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού Detrop και η 5η Διεθνής Έκθεση Οίνου Oenos φιλοξένησαν φέτος περισσότερους από 500 εκθέτες και κάλυψαν 7.665τμ εκθεσιακού χώρου, σε επτά περίπτερα.

Σημαντική ευκαιρία η… θρησκευτική πιστοποίηση!
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές προοπτικές του κλάδου των τροφίμων-ποτών, όπως διαφάνηκαν από συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων, επισημάνθηκε ότι οι θρησκευτικές πιστοποιήσεις Halal και Kosher αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για τη διείσδυση των προϊόντων του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα σε περισσότερες αγορές, δεδομένης της δυναμικής που καταγράφεται παγκοσμίως στην καταναλωτική ζήτηση σχετικών τροφίμων. Η ζήτηση τροφίμων με πιστοποίηση Halal (μουσουλμανική διατροφή) αφορά σε τεράστιες αγορές, όπως της Ινδίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ινδονησίας. Στην Ασία, λόγω του πληθυσμιακού μεγέθους των μουσουλμάνων (25% επί του συνόλου), ο ετήσιος τζίρος του Halal υπολογίζεται σε 380 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη αγγίζει τα 80 δισ. δολάρια και στην Αμερική τα 19 δισ. δολάρια. Βάσει εκτιμήσεων, η αγορά Halal αναμένεται να εμφανίσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,7% μέχρι το 2020. Η αντίστοιχη αγορά τροφίμων με πιστοποίηση Kosher (εβραϊκή διατροφή) υπολογίζεται πως πραγματοποιεί τζίρο περίπου 9 δισ. δολάρια.

Οι θρησκευτικές πιστοποιήσεις παρέχονται από τις ανώτατες θρησκευτικές αρχές ενός εκάστου δόγματος, εν προκειμένω από συμβούλια ραβίνων και μουφτήδων, στη βάση συγκεκριμένων προτύπων –αυστηρότερων στο Kosher–, σχετικά με τα συστατικά των τροφίμων και την παραγωγική τους διαδικασία. Ωστόσο, στην Ελλάδα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί μόλις την τελευταία διετία. Ως εκ τούτου οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν λάβει ή έχουν εκκινήσει τη διαδικασία για την πιστοποίηση Halal είναι μόνον 60 και για πιστοποίηση Koser μόλις 40. Περίπου 3.000 νέα προϊόντα εισάγονται στην αγορά Kosher διεθνώς κάθε χρόνο. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση έχει δοθεί μέχρι στιγμής σε 400.000 προϊόντα, που παράγονται από 2.400 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Τα προϊόντα αυτά είναι συμβατά με τους εβραϊκούς διατροφικούς κανόνες, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στην Βίβλο και την εβραϊκή παράδοση και υπαγορεύουν μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις, σχετικά με την επιλογή των πρώτων υλών, τον συνδυασμό τους και τους τρόπους παρασκευής.

Η θρησκευτική πιστοποίηση προσδίδει υπεραξία στα προϊόντα που αφορά, καθώς τους δίνει το διαβατήριο για εξαγωγική επέκταση σε χώρες με κύριο θρήσκευμα το αναγραφόμενο στο πιστοποιητικό ή με σημαντική θρησκευτική μειονότητα. Παράλληλα, μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από συγκεκριμένες περιοχές. Ενδεικτικά, ενώ οι επισκέπτες από το Ισραήλ στη χώρα μας ξεπερνούν πλέον τους 400.000 ετησίως, εντούτοις υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην ικανοποίηση των διατροφικών κανόνων και συνηθειών τους, επειδή δεν υπάρχουν πιστοποιημένα εστιατόρια ή προϊόντα γι’ αυτούς. Συνεπώς, η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, και τη μέριμνα για τη θρησκευτική πιστοποίηση.

Την ίδια στιγμή αναξιοποίητες μένουν οι ευκαιρίες για ελληνικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση που δικαιούνται στη διεθνή προσφορά των συστατικών για τα τρόφιμα. Η ελληνική βιομηχανία του τομέα, που εμπορεύεται πλήθος συστατικών, παραγόμενων στην ελληνική γη και με παραδοσιακές μεθόδους, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί προτείνοντας τα προϊόντα της στη διεθνή βιομηχανία παραγωγής ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων διατροφής, η οποία αναζητεί τις ιδιαίτερες πρώτες ύλες, φυσικές ή τεχνητές, υψηλότερης ποιότητας. Τα ελληνικά τρόφιμα εξάγονται κατά κύριο λόγο, αν όχι αποκλειστικά, ως προϊόντα τελικής κατανάλωσης, αλλά πρέπει πλέον ν’ αρχίσει και η αναζήτηση καναλιών για τη διάθεση αυθεντικής και ιδιαίτερης πρώτης ύλης, δεδομένης μιας ιδιαίτερης τάσης της διεθνούς ζήτησης για «φυσικά» προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, η παγκόσμια αγορά συστατικών τροφίμων από 30 δισ. δολάρια το 2009 έφθασε τα 53,2 δισ. δολάρια το 2014. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η αγορά τους φέτος θα κυμανθεί στα 52,6 δισ. δολάρια και στα 96 δισ. το 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων προϊόντων που έχουν λανσαριστεί ως «φυσικά», αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 170% την περίοδο μεταξύ 2006 και 2013.

Μέριμνα για ασφαλή προϊόντα κρέατος
Στο πλαίσιο της Detrop πραγματοποιήθηκε και το Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του. Στο πλαίσιό του επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, πως η χορήγηση σε ζώα, εκτρεφόμενα για το κρέας τους, εναλλακτικών πρώτων υλών διατροφής, κάποιες εκ των οποίων καταναλώνουν οι άνθρωποι για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων για τον άνθρωπο. Επίσης, υπογραμμίστηκε πως οι διοξίνες στο κρέας βρίσκονται σε επίπεδα ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, όπως προέκυψε από έρευνα που παρουσίασε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης του ΕΦΕΤ, κ. Κώστας Μπαρμπέρης. Όπως επισήμανε ο κ. Μπαρμπέρης, «το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι η επιμόλυνση με διοξίνες οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση προϊόντων κρέατος, προερχόμενα από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές επιμολυσμένες με διοξίνες, κι όχι στη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Έτσι, καθώς στην Ελλάδα η βιομηχανική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, πέραν των ζωοτροφών προσοχή πρέπει να δίνεται στους υπόλοιπους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν επιμόλυνση με διοξίνες, όπως είναι η βόσκηση των ζώων κοντά σε χωματερές και σε περιοχές ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων. Όπως επισημάνθηκε, η πρόσληψη διοξινών από τον άνθρωπο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο νευρικό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό του σύστημα, να επηρεάσει δυσμενώς την αναπαραγωγική του λειτουργία ή να του προκαλέσει ακόμα και καρκίνο.

σελφ σερβις (T. 448)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION